La malaltia renal crònica afecta a una de cada set persones al nostre país.
La malaltia renal crònica (ERC) és un estat caracteritzat per una disminució significativa i progressiva de la funció dels renyons. L’ERC es definix com una disminució de la funció renal, expressada per un filtrat glomerular (FG) o per un aclaramiento de creatinina estimats < 60 ml/min/1,73 m², o com la presència de mal renal de manera persistent durant almenys 3 mesos.
El mal renal es diagnostica habitualment mitjançant marcadors, el principal marcador de mal renal és una excreció urinària d’albúmina o proteïnes elevada. Dins de l’ERC es troben diversos estadis que estratifiquen el nivell de progressió de la malaltia.
Les malalties del renyó, en general, es coneixen com nefropaties i tenen una evolució variable:
- Unes vegades s’afecta ràpidament la funció dels renyons, unes altres a poc a poc.
- A vegades, no hi ha curació i el mal seguix el seu curs, i en unes altres, s’aconseguix parar la malaltia i es recupera part, o pràcticament tota, la funció dels òrgans.
En qualsevol dels casos en els quals la malaltia renal siga imparable, o la lesió siga molt important, la part que quede en funcionament anirà disminuint i el seu treball de neteja serà insuficient, encara que la persona no el note en ser asimptomàtica, o tinga símptomes que no relacione amb la pèrdua de funció renal.
Els estadis 3-5 constituïxen el que es coneix habitualment com Insuficiència Renal Crònica (IRC). La Malaltia Renal Crònica Avançada (ERCA) inclou els estadis 4 i 5. Es definix per tant com a malaltia renal crònica aquella que causa un descens greu del filtrat glomerular (FG < 30 ml/min). Els objectius terapèutics estan dirigits a disminuir i tractar les complicacions associades a la insuficiència renal, i preparar de manera adequada, i amb suficient antelació, el tractament substitutiu ja que a causa d’esta falta de funció dels renyons (entre altres conseqüències, descendix la quantitat, i qualitat, de l’orina) s’aniran acumulant en el cos substancies no eliminades en l’orina.
Esta patologia pot no produir dolor ni malestar, i en molts casos no es tindrà sensació de malaltia, fins i tot encara que s’haja perdut gran part de la funció renal. No obstant això, la labor de seguiment en les consultes de nefrologia pot retardar molt la progressió de la malaltia, arribant a frenar-la en alguns processos si s’actua al principi.
És molt important que la persona que patix estos problemes els conega i col·labore amb els professionals encarregats de la seua cura. En este període de seguiment, en la consulta de nefrologia es controlaran tots els factors de risc que puguen modificar-se, les malalties que puguen aparéixer, els medicaments que perjudiquen la funció renal, els aliments recomanats i els que no, etc.
Símptomes
Alguns dels símptomes que poden aparéixer en disminuir la funció renal són:
- Els renyons deixaran de fabricar orina i si la fabriquen, cada vegada serà més clara ja que no s’estarà eliminant les substàncies tòxiques del nostre organisme (es queden en la sang).
- Acumulació de líquids i deixalles en el cos, la qual cosa ens provocarà malestar general.
- Augment de la micció nocturna.
- Sensació de cansament i, en casos de també tindre anèmia, color pàl·lid de la pell.
- Falta d’apetit i, a vegades, nàusees i vòmits.
- Hipertensió arterial.
- Pot tindre febra sense una altra causa.
Si l’ERC avança, poden aparéixer més símptomes com:
- Picors en la pell.
- Formigueig i enrampades, sobretot, a les cames.
- Dolor d’ossos.
- Mal alé.
- Calor palla de la pell.
No obstant això, cal no oblidar que, a vegades, la disminució de funció renal no va acompanyada de simptomatologia fins a estadis molt avançats de la malaltia, per això es diu que és una malaltia silenciosa, però això no significa que l’ERC no siga present i no progresse.
Tractament
Aquelles persones en un estadi avançat de la malaltia requerixen d’un tractament que compense les funcions principals dels renyons ja que al, estos, no funcionar, o no funcionar bé, s’acumulen moltes toxines i líquid nociu per al seu organisme.
Actualment, hi ha cinc tipus de tractaments substitutius renals:
- Hemodiàlisi – és un procediment pel qual la sang, a través d’un sistema de tubs, arriba al renyó artificial (màquina), travessa un filtre especial i es retornada al cos. El pacient ha de desplaçar-se cada dos dies al centre de diàlisi per a rebre el tractament.
- Hemodiàlisi domiciliària – és el mateix procediment que l’hemodiàlisi, però es realitza en la llar de la persona afectada. Per a això es realitzarà un entrenament hospitalari per a aprendre el funcionament de la màquina dializadora i el mode adequat de punció o, si és el cas, de connexió al catèter.
- Diàlisi peritoneal – és una tècnica en la qual la sang es neteja dins de l’abdomen de la persona amb ERC, que fa de filtre. Té l’avantatge de la flexibilitat horària, igual que l’hemodiàlisi domiciliària. És una tècnica que es realitza al llarg del dia.
- Diàlisi peritoneal amb cicladora – la tècnica és la mateixa que la diàlisi peritoneal l’única cosa que es realitza en horari nocturn i de manera automàtica a través de la cicladora, encarregada de realitzar els recanvis.
- Trasplantament renal – el trasplantament consistix a implantar un renyó a una persona a la qual els renyons no li funcionen. Quan és possible realitzar-ho, és la solució més desitjable per:
- Permet a la persona alliberar-se de la dependència a una màquina.
- Desapareixen els símptomes de la malaltia i les limitacions que implica la diàlisi, amb una gran millora en la qualitat de vida de la persona trasplantada.
El renyó que es trasplanta procedix de:
- Un donant viu, on les característiques del donant i del receptor han de ser compatibles per a evitar el rebuig. Normalment, són persones emparentades entre si.
- Un donant mort, que en vida ha donat els seus òrgans perquè puguen salvar altres vides.
Cada any es perden milers de vides perquè no hi ha suficients donants d’òrgans. Un òrgan, si es trasplanta amb èxit, és, literalment, un regal de vida.
Prevenció
Una vegada explicat tot això, dir que un dels objectius de la nostra entitat és evitar que més persones siguen diagnosticades d’ERC, és a dir, començar pel principi per a estalviar-nos tot el camí explicat amb anterioritat.
Sabem que hi ha malalties que no es poden evitar, però en molts casos, podem posar de la nostra part per a influir positivament en el nostre cos.
Ací us deixem diverses idees per a aconseguir fer-ho:
- Controla la glucosa
- Evita l’estrés
- Evita fumar
- Acudix al metge davant molèsties urinàries, alteracions o mal aspecte de l’orina
- Controla la tensió arterial
- Porta una dieta rica en verdures, vegetals i llegums, i baixa en greixos saturats
- Evita l’excés de pes
- Presa sempre la medicació sota control mèdic
- Evita el consum d’alcohol
- Realitza activitat física regularment
- Cuina els teus aliments bollits o a la planxa
- Disminuïx el consum de sal
- Complix el tractament per a processos infecciosos
Per a més informació et convidem a anar a esta secció.
¿Dónde estamos?
ALCER Castalia tiene su sede en un céntrico edificio de oficinas, en la calle Enmedio, nº 22 de la ciudad de Castelló de la Plana.
Debido a la ampliación de servicios, estamos distribuidos en tres oficinas, desde donde, además de la gestión y coordinación, realizamos parte de las atenciones, así como varias actividades.
Actualmente, la distribución de las tres oficinas es la siguiente:
- Oficinas ALCER 4A - Una oficina principal, donde se encuentran gerencia y administración, atención social, atención nutricional y coordinación de actividades.
- Oficinas Transporte: 4F - Una oficina con dos despachos: gestión de transporte y atención psicológica.
- Sala multifuncional 2º E - Una oficina con una gran sala para la realización de reuniones y actividades (talleres, charlas…), almacén y un despacho para atención.