Recientemente nos han llegado a la asociación diferentes dudas relacionadas con los conceptos de dependencia, discapacidad e incapacidad. Desde el área social de ALCER Castalia creemos importante esclarecer las diferencias que existen y poder así despejar algunas dudas, ya que, si nos vemos obligados a realizar algún trámite relacionado, vamos a tener que familiarizarnos con dichos términos. Así pues, explicamos de manera muy breve cada uno de ellos:

GRADO DE DISCAPACIDAD

Recentment ens han arribat a l’associació diferents dubtes relacionats amb els conceptes de dependència, discapacitat i incapacitat. Des de l’àrea social de *ALCER *Castalia creiem important esclarir les diferències que existixen i poder així buidar alguns dubtes, ja que, si ens veiem obligats a realitzar algun tràmit relacionat, haurem de familiaritzar-nos amb estos termes. Així doncs, expliquem de manera molt breu cadascun d’ells:

GRAU DE DISCAPACITAT

La discapacitat es referix als límits de la persona per a realitzar algunes activitats en el seu entorn social. Perquè es reconega la condició de discapacitat és imprescindible tindre un grau major o igual al 33% i poder així ser beneficiari/a de les diferents ajudes. A més, en la resolució també s’especifica si la persona necessita, o no, ajuda de terceres persones i si té, o no, mobilitat reduïda.

L’òrgan encarregat de realitzar la valoració i dictamen és el Centre de Valoració i Orientació de Discapacitats que pertany a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Pots veure els beneficis que té una persona amb discapacitat en este enllaç MESURES D’ACCIÓ POSITIVA PER A PERSONES AMB DISCAPACITAT

 

GRAU DE DEPENDÈNCIA

La dependència és l’estat de vulnerabilitat en què es troba una persona que, per diferents motius, necessita de l’atenció d’una altra per a realitzar les activitats bàsiques de la vida diària (*ABVD). El reconeixement de la situació de dependència és un requisit perquè es puga accedir a les prestacions i servicis d’atenció social.

Hi ha diferents tipus:

GRAU I: dependència moderada
GRAU II: dependència severa
GRAU III: gran dependència

Servicis i prestacions als quals es té dret segons el grau assignat:

Servici de centre de dia i nit.
Servici de teleassistència.
Prestació econòmica d’assistència personal.
Prestació econòmica per a la cura en l’entorn familiar i suport a cuidadors no professionals.
Prestació vinculada al servici.
Servici d’atenció residencial.

Per a fer ús d’estos servicis en funció de la capacitat econòmica de la persona esta haurà de realitzar un COPAGAMENT. 

L’organisme encarregat de gestionar les sol·licituds és el departament de Servicis Socials de cada municipi on estiga empadronada la persona sol·licitant.

INCAPACITATS PERMANENTS

En la incapacitat laboral permanent la persona veu reduïda o anul·lada la seua capacitat laboral (a causa d’un accident o una malaltia).

La quantia de les prestacions depén del grau d’incapacitat que atorga la mateixa Seguretat Social, este grau és independent i diferent del que atorga l’Equip de Valoració i Orientació de Discapacitats.

Tipus d’incapacitats:

Incapacitat permanent parcial.
Incapacitat permanent total.
Incapacitat permanent absoluta.
Gran invalidesa.

L’organisme responsable de tramitar i concedir la incapacitat laboral és l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).

Com a conclusió podem afirmar que NO ens referim al mateix quan parlem de discapacitat, dependència i incapacitat, encara que en la majoria de les ocasions són situacions que estan relacionades entre si.

La discapacitat té més a veure amb les dificultats d’integració social pel minvament de facultats físiques i mentals.

En canvi, el concepte de dependència posa el focus en la disminució de l’autonomia personal per raons d’edat, malaltia o discapacitat.

Finalment, la incapacitat està més relacionada amb l’àmbit laboral i té a veure amb la capacitat o no d’exercir un lloc de treball després de les seqüeles d’un accident o malaltia.

Així i tot, si tens qualsevol dubte, pots enviar-nos un comentari des d’este post o escrivint a social@alcercastalia.org. Si t’és més fàcil cridar, pots fer-ho a través del 964.228.363.

Si t’interessa el tema social podràs trobar més post com relacionats en la secció BLOG ATENCIÓ SOCIAL

Olga Sánchez – *Trabajadora social *ALCER *Castalia

Ves al contingut