Alcer Castalia Calcio

El calci és un mineral i és essencial per a mantindre uns ossos i dents fortes, el 99% del calci d’organisme es troba ací. Però no sols això, el calci també és important perquè el cor, els músculs i els nervis funcionen correctament i també per a la coagulació de la sang.

La necessitat és diferent segons l’edat i en diferents situacions (infància, embaràs, menopausa etc.), per això és bo saber quant has d’obtindre a través de tu dieta.

Més que la quantitat de calci que continguen els aliments, importa la fracció que absorbim en l’intestí prim (duodé i jejú proximal) on la vitamina D3 estimula la captació d’este calci. Però només s’absorbix el 30%-40% del calci ingerit, eliminant-se la resta per la femta. Esta absorció a més és molt variable i depén de diversos factors com els aliments que ingerim, el nivell de vit D, unes certes hormones, la quantitat de fòsfor, l’exercici físic, etc.

Un dels aspectes més importants juntament amb una adequada aportació de calci és la vitamina D, per això és tan important exposar-nos al sol de manera responsable. La radiació solar és la principal font, encara que a través de l’alimentació també l’obtenim d’alguns aliments com el peix blau.

Un altre element que és important recalcar és el gran poder descalcificador dels refrescos a causa del seu alt contingut en fosfats. A causa d’això, la relació que ha d’haver-hi entre el calci i el fòsfor s’altera i es tendix a alliberar calci dels ossos per a compensar este excés. Una raó més per a no incloure els refrescos en la nostra alimentació habitual.

I com no, una vegada més, la importància de practicar exercici físic (especialment l’entrenament de força) per a tindre salut òssia.

Taula d’aliments rics en calci
ALIMENTS 100gCONTINGUT de CALCI mg
Formatge Gruyere, emmental, rocafort, bola560-850
Formatge manxec fresc470
 Sardines en oli400
Llagostins i gambes220
Formatge de Burgos186
Iogurt180-127
Cigrons145
Natilles i flams140
Llet de vaca130
Judias blanques, faves seques130
Cloïsses, escopinyes, rossellones…120
Batuts lactis120
Bledes, card, espinacs, porro…114-87
Formatge en porcions98
Olives63
Brull i quallada60
Llentilles56
Ou de gallines51
Bacallà51
Sardines43
Carxofes, cols, col copada, fesols tendres40
Ves al contingut